Zygmunt Bauman: la crítica com a eina pel canvi

 En aquesta entrada respondré a una sèrie de preguntes sobre la següent entrevista Zygmunt Bauman.

.


Abans de començar amb les preguntes m'agradaria fer una petita biografia sobre el sociòleg Zygmunt Bauman.
Biografia


Zygmunt Bauman (1925-2017) va ser un famós sociòleg, filòsof i assagista polonès-britànic.
Conegut pels conceptes creats per si mateix de societat sòlida i líquida.
Va ser beneït per diversos premis al llarg de la seva vida, com per exemple el Premi Europeu Amalfi de Sociologia i Ciències Socials (Itàlia) en 1989 o el Premi Príncep d'Astúries de Comunicació i Humanitats en 2010.

Preguntes sobre l'entrevista


·       Hem passat d'estar en una societat sòlida a una societat líquida.

·         Trobem el poder al "país de ningú". On la societat està desapareixent perquè no hi ha ni regles ni lleis que representin a la població global.

·       La globalització ens afecta de manera negativa.

·         No sabem que forma és la correcta per a dur a terme la restauració.

·        L'equilibri entre poder i política necessita restablir-se, ja que, la política és a escala local mentre el poder és a escala global.

·  El concepte de democràcia ha anat variant al llarg de la història, i amb ell, la seva representació. Donem per fet que l'exclusió és impossible d'erradicar, simplement ens preocupem en què no siguem nosaltres als quals ens excloguin uns altres. Treballar en equip ajuntant forces és una cosa temporal, una vegada quedin uns pocs s'oblida aquesta lleialtat i cadascun es preocupa en els seus propis beneficis.

·   Bauman no considera als mitjans de comunicació una eina de manipulació, sinó que només intenten acostar-se el màxim possible a la realitat que veuen.

Per a Zygmunt vivim en una crisi de compromís. Ell considera que el veritable compromís es dóna en un pensament a llarg temps. Posa l'exemple de com, fa uns anys, les empreses buscaven treballadors que els anessin lleials durant tota la seva vida. Però el motiu d'això era que per a l'empresa suposava molt d'esforç traslladar maquinària o obtenir nous locals, per aquest motiu, la substitució dels treballadors es donava en una notable menor quantitat. En canvi, en l'actualitat, els treballadors són fàcilment substituïts i reemplaçats, per tant, el compromís d'aquests és totalment diferent comparat al de temps enrere. Per tant, en aquesta nova societat, els joves prefereixen mirar que opcions i anar canviant i experimentant en comptes de comprometre's a llarg termini. Bauman planteja la següent pregunta: És el món líquid que ha creat aquestes expectatives o són aquestes expectatives que han creat el món líquid?

·         No existeix solució local per a problemes globals.

  • Com a exemple del canvi de la societat anterior a l'actual ens diu: antigament per a aconseguir allò que desitgéssim havíem de treballar de manera constant durant un temps per a aconseguir-lo; en canvi, actualment, segons la societat capitalista, podem aconseguir de manera immediata tot allò que desitgem si podem comprar-ho.

Explicació de la societat líquida i sòlida

Quan Bauman parla de la societat o modernitat líquida es vol referir a com la nostra actualitat no para de canviar en tot moment, on el futur és impredictible i que per tant no podem prevenir cap situació a llarg termini, la qual cosa provoca molta incertesa.

Totalment oposat a aquesta modernitat líquida trobem a la societat sòlida. Aquesta, com el seu nom indica, simbolitza aquell temps passat que el canvi era una cosa molt puntual. Tot era durador, com el treball, la parella, tota la vida en general.

 

Quines solucions dona?

En primer lloc, Bauman, vol optar per una globalització positiva, també vol canviar el sistema actual i defensar allò que van defensar els nostres avantpassats. A part d'això, també vol crear una sèrie d'institucions independents i equivalents a les quals ja existeixen, però a escala global, per a poder així fer front als problemes globals. Vol una revolució cultural per a acabar amb l'arrel del problema, la normalització. I, finalment, restaurar l'equilibri entre poder i política.

Quins són els reptes per a l'Educació Social?

Des del meu punt de vista més sincer, no comparteixo del tot l'opinió de Bauman. És cert que podríem considerar la societat actual com una en continu canvi, però que aquest fet, per a mi, no és negatiu. M'agradaria que deixessin de considerar a la joventut actual com una sense compromís i sense ganes de treballar. Ni de bon tros. Els joves d'avui continuen comprometent-se el mateix en comparació que els d'abans, simplement, ajusten el seu compromís en la societat actual. Una societat en la qual res és fix i que va evolucionant i creixent constantment.

Tenint això en compte, el repte que sento que l'Educació Social té és, fer-nos arribar totes aquestes diferents vies d'experiència i formació per a demostrar que sí que tenim compromís i que sí que volem créixer com a individus i professionals.

YMG


Bibliografía

Wikipedia. (2020). Zygmunt Bauman. https://bit.ly/3l0MUB5 

Youtube. (2009). Zygmunt Bauman: la crítica como llamado al cambio. https://bit.ly/3k1a8Wi



Comentaris